foto-links

raamdom-gr

DOE MEE! VOEDSELPARK AMSTERDAM

Het Klimaatplatform van de Dominicus steunt van harte het initiatief voor het behoud van de Lutkemeerpolder als voedselpark middels crowdfunding:

De eerste Dominicusganger heeft de actie reeds gesteund en hoopt dat er nog vele zullen volgen – voor vragen zie hieronder!

Ingeborg de Lange in actie

Waarom we nu samen grond moeten kopen
Dit is onze kans om een groen stuk Amsterdam te behouden voor de toekomstige generaties. Om er een plek van te maken waar stadsboeren ons eten verbouwen op de meest vruchtbare grond van Amsterdam. Een plek waar iedereen kan recreëren en leren. Waar kennis opgedaan en uitgewisseld wordt over landbouw, duurzaamheid en biodiversiteit. En waar we werken aan een echt groene, duurzame economie.

Gemeente Amsterdam wil van de Lutkemeerpolder een distributieterrein maken. Wij gaan voor Voedselpark Amsterdam. Samen kopen we het land voor alle toekomstige generaties!

Wat is de droom?
Voedselpark Amsterdam kan een van de grootste landbouwparken worden in Europa. De 42 hectare biologische klei kan werk geven aan tientallen stadslandbouwers en groene ondernemers. De grond zal duizenden gezinnen in de stad voeden. Het wordt een kenniscentrum voor hoogwaardige, biologische stadslandbouw. Bovendien wordt het een plek waar iedereen kan chillen op een kleedje, wandelen, tuinieren, oogsten en leren. Het groene gebied zal met bomen, zeeën van bloemen en inheemse heesters plek bieden aan eindeloos veel insecten en vogels en andere dieren. Het wordt een zinderende, biodivers park dat de toekomstige stortbuien kan opvangen en verwerken.

De locatie? De Lutkemeerpolder in Amsterdam Nieuw-West, die nu nog braak ligt. Het plan van gemeente met deze grond: een distributiecentrum met grote dozen. Wat denk jij dat beter is voor de stad en de toekomst?

Waarom moet dit nu?!
De klimaatcrisis, het instorten van biodiversiteit: het is overduidelijk dat we geen grote dozen moeten bijbouwen voor de pakketjeseconomie, maar dat we moeten vergroenen. We moeten afscheid nemen van groei en niet langer voorrang geven aan belangen van bedrijven, maar kiezen voor krimp en voorrang geven aan alle mensen, dieren en de natuur waar wij een onderdeel van zijn.

De Lutkemeerpolder in Amsterdam Nieuw-West is van oorsprong een landbouwgebied. Vruchtbare grond, historisch kavelpatroon en een weids uitzicht. De gemeente Amsterdam is erop gebrand om er door projectontwikkelaars distributiecentra op te laten ontwikkelen. Onuitputtelijke actievoerders hebben dat tot nu toe tegen weten te houden. We hebben nu alle hulp van Amsterdammers nodig om de gemeente en de politiek te laten zien: we willen een andere koers. De Lutkemeerpolder moet Voedselpark Amsterdam worden. Want de toekomst moet groen.

Meer informatie, doneren? Meedoen? Zie: voedselparkamsterdam.nl of zie een informatieve film (4 min) hier

Wat gebeurt er met je donatie?
Je donatie gaat naar de rekening Stichting Grond van Bestaan. Deze stichting heeft een ANBI-status en zal het geld beheren totdat de grond aangekocht kan worden

  • Grond van Bestaan beheert het geld tot 31-12-2022 voor het aankopen van de Lutkemeerpolder
  • Heeft gemeente Amsterdam op 31-12-2022 geen teken gegeven dat de polder gekocht kan worden, krijg je je geld teruggestort, minus de negatieve rente (geschat op 2%. Sorry!)
  • Heeft de gemeente op 31-12-2022 wel aangegeven tot verkoop over te willen gaan om Voedselpark Amsterdam te realiseren, dan houden we je donatie tot het moment van aankoop.
  • Gaat de koop alsnog niet door, dan krijg je je geld terug (minus negatieve rente).

Namens het klimaatplatform Dominicus van harte aanbevolen!
Kees Sluis, Margriet Goddijn en Ingeborg de Lange
(vragen? U kunt terecht bij Ingeborg de Lange – contact via het secretariaat!)