31 mei t/m 28 juni 2015 –
Hoe gaan we om met de tijd die ons gegeven is? Raken we erdoor opgejaagd of helpt de tijd juist om ruimte te vinden om te leven? In de weken na Pinksteren onderzoeken we wat de tíjd met ons doet en wat wíj met de tijd kunnen doen om ruimte te maken voor het waaien van de Geest.
Voor de oude Grieken was de tijd een godheid. Chronos genaamd. Het was een wrede en verschrikkelijke god die alles wat hij aantrof met huid en haar verslond. Treffend beeld voor de verslindende werking van de tijd, die wij al te vaak ervaren. Daarnaast kende men in de oudheid ook de god Kairos, de jongste zoon van Zeus. De god van het geschikte moment. Kairos verbeeldt de tijd die kansen biedt, de tijd die voor een doorbraak weet te zorgen. Hij vertegenwoordigt al die bevlogen momenten van schoonheid, inzicht en daadkracht die het leven bijzonder maken.
Door het loslaten van de chronologische tijd komt er ruimte voor een ander soort tijd. Door aandacht, rust en zorgvuldig wikken en wegen van argumenten kan men het ‘kairotische moment’ creëren, het moment waarop alles voorhanden is voor het ontstaan van de goede beslissing. Als chronos heeft de tijd ons – als kairos hebben wij de tijd. Dan wordt tijd een uitdaging die een beroep doet op onze verantwoordelijkheid. Om respons te geven op het leven zoals het naar ons toekomt. In plaats van het gevoel te hebben geleefd te worden en achter alles aan te rennen en dingen maar half te doen.
Ook de christelijke traditie biedt met het kerkelijk jaar en de structuur van zondagse diensten een handreiking om de tijd te ordenen. Deze structuur kan helpen om ruimte te maken voor een andere tijdsbeleving. Op zondagochtenden hier stappen we een andere tijd binnen. Een soort tussentijd. Tijd voor reflectie en aandacht, voor nieuw zelf-inzicht. Om de Geest weer door ons te voelen ademen. Deze Geest is bij uitstek een Geest die ons uit de greep van de chronos wil loszingen. Zodat wij uiteindelijk steviger in diezelfde wereld staan om in de Geest van Jezus van Nazareth te leven.
Vijf zondagen met praktische levenswijsheid om de zomermaanden in te gaan. Over vijf manieren om bij geestkracht te komen. Vijf eigenschappen waarin je je kunt oefenen om met grotere aandacht te leven. Wij volgen hierbij vijf `transcendentale imperatieven’ (Bernard Lonergan). Ze zijn transcendentaal omdat ze voor iedereen en overal altijd gelden. En imperatieven omdat ze willen aanzetten ons te bevrijden uit tredmolens om zo tot een andere beleving van de tijd te komen.
We lezen vijf zondagen uit het boek Spreuken.
Volg ons op