foto-links

raamdom-gr

De Kerkennacht: “vreugde-uur, een heerlijk feest”

Door Carla van der Heijden
Foto’s van Gertjan van Dijk

Voor de vrijwilligers van de Dominicus begon de Kerkennacht al om 5 uur in de middag met een feestelijke maaltijd. Meer dan 120 vrijwilligers uit alle werkgroepen en besturen, liturgisch team en veel koorleden waren in de kerk bijeen. Voorzitter van de Beleidsraad, Annemarie Hoogland, opende de avond met een woord van dank voor het vele werk dat verricht wordt, vaak al jarenlang. Daarna werd er genoten van een voortreffelijk koud buffet, dat op het podium was uitgestald. Geen van de Dominicus-vrijwilligers heeft iets hoeven doen om dit heerlijke eten te bereiden. Judith van Walstijn had samen met haar familie en vrienden een overvloed aan salades, wraps en andere heerlijkheden bereid. En dan de enorme hoeveelheden krokante kaasstengels die waren gebakken door Lucas en Simon, twee jongens van een jaar of 13! Zij waren er de hele dag mee bezig geweest en stonden nu als wachters naast het podium en gaven informatie over de gerechten en hielden in de gaten hielden of iets moest worden bijgevuld. “Een tafel, spijs en drank, om te delen, om met mensen, ieder ander, volle vriendschap te verlangen, wereldwijd.” zongen we tot besluit van dit geweldige cadeau.

DSCF0658  DSCF0668  DSCF0708  DSCF0732  DSCF0682  DSCF0713
Meer foto’s van de Kerkennacht vind u op onze facebookpagina.

Om 7 uur ging de deur aan de Spuistraat open. Bij het grote bord met affiches stonden mensen om de bezoekers te ontvangen. Stadsgids Yvonne Kroon verzorgde een rondleiding waarbij meer dan 50 mensen zich aansloten. Staande op een stoel vertelde ze over al het moois dat het gebouw van Cuypers te bieden heeft en ze wees de bijzonderheden aan. Ook later op de avond verzorgde ze nog rondleidingen, voor kleinere groepen, op fluistertoon, want vanaf 8 uur was er doorlopend muziek. Thom Jansen en Jeannette Cramer, Hans en Annet Boetje en het Dominicuskoor onder leiding van Leenke Boxer wisselden elkaar af en vulden telkens een half uur met een gevarieerd programma. Veel liederen werden enthousiast meegezongen.

Door de open deur aan de Spuistraat was de muziek buiten te horen en dat maakte dat passanten bleven staan. Zij werden uitgenodigd om binnen een kijkje te nemen. Sommigen bleven maar enkele ogenblikken in de kerk, maar anderen namen de tijd om rustig rond te kijken en ergens te gaan zitten. Ze kregen wat te drinken, maakten een praatje met Dominicusmensen of bezochten de boekentafel en de standjes van diverse werkgroepen, Taalgroep, Amnesty International en Diaconaat, die in de kerk waren opgesteld.

Het is moeilijk te schatten hoeveel mensen gedurende de avond kortere of langere tijd binnen zijn geweest. Zeker meer dan 300, misschien wel 350. Veel vrijwilligers die bij de maaltijd waren zijn nog lang gebleven. Er waren mensen die voor zichzelf een rondtoer langs diverse kerken gepland hadden. Anderen, waaronder veel buitenlandse toeristen, namen de kans te baat om onze mooie kerk te bezichtigen.

De Kerkennacht, “om vandaag nog te ontvangen, uitzicht, onverdeeld gastvrij, voorproef van een nieuwe vrede, vreugde-uur, een heerlijk feest!”

(citaten uit het lied: ‘Als een feest’, een tekst van Juut Meijer op muziek gezet door Thom Jansen)

Carla van der Heijden is geestelijk verzorger, ritueel begeleider en mediator zie ook: www.verhaalenrite.nl