foto-links

raamdom-gr

Cuypersmonument Dominicuskerk zet deuren open deze zomer

Elke zaterdagmiddag in juli en augustus, van 13.00 tot 16.00 uur is de kerk aan de Spuistraat open voor publiek.

Iedere zaterdag is er een optreden, een concert, een workshop. Lees er meer over in het PROGRAMMA ZOMEROPENSTELLING 2014

De kerk herbergt een levendige geloofsgemeenschap die met de zomeropenstelling zo veel mogelijk mensen wil laten meegenieten van het fraaie maar vrij onbekende Cuypers-bouwwerk. Bezoekers kunnen genieten van het rijke interieur en er zullen regelmatig kleine concerten plaatsvinden.

De Dominicuskerk werd gebouwd in de periode 1883-1893 door P.H.J. Cuypers, een van de belangrijkste architecten uit die tijd. Lees meer over Cuypers. Hij liet zich daarbij inspireren door de Italiaanse gotiek. Cuypers ging bij het ontwerp van de Dominicus uit van een driebeukige basiliek met een breed schip. De geplande toren van 85 meter hoog is er nooit gekomen, omdat de aanleg van een dergelijke toren te veel gevaar zou opleveren voor de omwonenden. Ook het Adema-orgel is de moeite waard om te bekijken en te beluisteren. Cuypers besteedde veel geld aan de orgelkast, die kast was duurder dan het hele orgel. Klik hier voor meer informatie over het orgel.
Sinds 1972 staat de Dominicuskerk op de monumentenlijst.

Levendige geloofsgemeenschap
De Dominicuskerk herbergt een levendige, oecumenische geloofsgemeenschap. De viering op zondagochtend (11.00 uur) trekt wekelijks enkele honderden bezoekers uit het hele land. Ook doordeweeks zijn er diverse activiteiten, van filmavond tot gespreksgroep en van gezamenlijke maaltijd tot lezingen. Daarnaast wil de Dominicusgemeente van betekenis zijn voor buurt en stad. Zij doet dat onder meer door bestaande hulpverleningsinstanties financieel en praktisch te ondersteunen. Ook geeft een team van vrijwilligers al vele jaren Nederlandse taallessen aan asielzoekers en nieuwkomers in de stad.