foto-links

raamdom-gr

Concerten

In de Dominicus zijn vaak mooie concerten

Kaarten voor deze concerten kunnen bij de koren en orkesten gekocht worden. Bij elke aankondiging staat een link met informatie. De zaal is gewoonlijk ongeveer een half uur voor aanvang open. Wilt u niet bellen of mailen naar het secretariaat van de Dominicuskerk of de webredactie. Ze kunnen u daar niet helpen.

 

 

 

Muzikale Kerst met het Amsterdams Opera Koor

Op zaterdagmiddag 10 december van 15.30 tot 17.30 uur geeft het Amsterdams Opera Koor een sfeervol najaarsconcert. Voor de pauze schitterende delen uit opera’s, na de pauze muziek om in kerststemming te komen. Solisten zijn sopraan Alessandra Marangon en bariton Ago Verdonschot. Begeleiding door Hans Schellevis op de vleugel . Algehele muzikale leiding Ago Verdonschot. Toegangsprijs € 25,-. Kaarten vanaf 15.00 uur bij de kassa. Info: www.operakoor.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 10 december 2022 – 20:15 uur Vocoza zingt ‘Bright Stars Singing’

Kamerkoor Vocoza zingt een knisperend adventsconcert waarin licht muziek wordt

Een winternacht als verse sneeuw. De stilte van een afgelegen heideveld. Kraakheldere frisheid die zich uitstrekt tot de hemel. En dan een lied gezongen zo zuiver als glas. Tintelend van alle kanten als zuiver kristal. Engelen…? Of de sterren zelf?

De ster is de ster in een nieuw vocaal programma van Kamerkoor Vocoza. De ster als baken en richtingwijzer, de ster als signaal van een nieuwe tijd, de ster als teken van hoop. Natuurlijk in de adventstijd, en zeker nu in een tijd vol oorlog, crisis en conflict.

We brengen een hoopvol en alleszins sprankelend programma met zowel moderne als klassieke koormuziek.

Modern, zoals Noel: Christmas Eve 1913 waarin Mäntyjärvi een geestverruimende ervaring op een verlaten heuvel beschrijft. Net als Ešenvalds in Stars, begeleid door zingende glazen. Stránnoye Rozhdestvóvídevshe van Sviridov beschrijft hoe we zélf uiteindelijk engelen worden na de vreemde geboorte van Christus. De O-antifonen worden in een carol gegoten door de hedendaagse componiste Forbes L’Estrange.

Klassiek maar minder bekend renaissancewerk rond advent klinkt van De Wert (Vox in Rama), Monteverdi (Rutilante in nocte) en Sweelinck (Ab Oriente). En in de adventstijd mag ook best het verlangende dubbelkorige motet Komm, Jesu, komm klinken van Bach.

Loop met ons mee naar die verlaten heuvel en dompel je onder in de klank van heldere sterren die zingen.

Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaarten op www.vocoza.nl/concert/2212

Kaarten kosten € 15,00 (CJP en Stadspas € 12,50). Er geldt een vroegboekkorting van € 1,50 voor reservering op de website

 

Zondagmiddag 18 december 2022 15.00u   J.S. BACH – WEIHNACHTS-ORATORIUM

Cantates 1, 2, 5 en 6

Bach schreef zijn vocale kerkmuziek vooral in de eerste vijf jaren na zijn benoeming tot cantor in de Thomaskirche in Leipzig (1723): wekelijks een nieuwe cantate en daar tussendoor het Magnificat, de Johannes– en Matthäus-Passion, motetten, et cetera. Pas in 1734 componeert hij zijn Weihnachts-Oratorium, vooral om geslaagde delen uit éénmalige composities voor koninklijke kroningen en verjaardagen uit de voorafgaande jaren in het liturgisch repertoire voor het nageslacht te bewaren. De meeste koren en aria’s zijn dan ook bewerkingen van voormalige niet-religieuze composities, zogenaamde ‘parodieën’, die trouwens verre van tweedehands zijn, vaak zelfs beter dan het origineel. Soms lijkt Bach het vluchtige wereldse origineel zelfs te hebben vervaardigd met het oog op het latere liturgische hergebruik.

Naast haar jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion in Het Concertgebouw op Palmzondag, voert de KCOV-Excelsior om de twee of drie jaar het Weihnachts-Oratorium uit in de kersttijd.

Vorig jaar hebben wij onze uitvoering van het Weihnachts-Oratorium wegens de coronamaatregelen moeten cancelen, maar dit jaar lukt het wel om deze prachtige muziek te brengen: een week voor Kerstmis, in de sfeervolle ambiance van de Dominicuskerk te Amsterdam.

NAtionaal Symfonisch KAmerorkest

Dirigent: Gerrit Maas

Nienke Otten – sopraan

Merel van Schie – alt

Jeroen de Vaal – tenor

Sinan Vural – bas

Gerrie Meijers – continuo

Kaarten: € 35,-   Kerk open: 14.15 uur – Vrije placering  https://kcov-excelsior.nl/

 

Op zaterdag 17 december wordt het Weihnachts Oratorium als Meezingconcert uitgevoerd door PassieProjecten

Het Weihnachts Oratorium van Bach bestaat uit zes cantates. Oorspronkelijk was het bedoeld voor zes liturgische plechtigheden tijdens de twaalf heilige nachten. De teksten van de cantates komen uit de evangelieteksten van Mattheus en Lucas. Dit jaar zingen we de cantates 1, 3, 4 en 6.

Cantate 1,  1e Kerstdag

Cantate 3,  3e Kerstdag: herders op weg naar de stal

Cantate 4,  Naamgeving van het kind: Jezus

Cantate 6,  De wijzen bij Herodes

Het koor wordt ondersteund door Capella Passionata en de aria’s worden gezongen door professionele solisten.

Het geheel staat onder leiding van Roel Vogel.

Het concert begint om 16.30u. Deuren gaan open om 16.00u. 

Luister-Kaarten zijn te koop via de website: luisterkaarten Weihnachts Oratorium 17 dec   en ook bij de entree.

Zeer aanbevolen om Jauchzet, frohlocket te horen zingen en zo in de sfeer van Kerst te komen.

 

 

Op zaterdag 25 februari 2023, is er een Oekraïne-meezingproject.

Een jaar na de inval van Rusland in de Oekraïne zingen we het Requiem van Gabriel Fauré, en nog enkele kleinere stukken die oorlog en vrede betreffen.

Ook zal een klein koor een bijzonder stuk zingen: ‘Wie liegt die Stadt so wüst’ van Rudolf Mauersberger.

Met daarbij een lezing van Hella Rottenberg – Rusland deskundige.

Meer details vindt u op de website van PassieProjecten: www.passieprojecten.nl

Het programma vangt aan om 14.30u met de lezing. Deuren open 14.15u.

Luisterkaarten zijn ook via die website te koop: luisterkaarten Requiem Fauré 25 feb

Wij willen daarom dit Requiem van Fauré opdragen aan alle misère en lijdenden en stervenden rond deze verschrikkingen.

 

 

 

 

 


————————————————-