foto-links

raamdom-gr

Lady Knijn gaat als een trein

Op maandag 19 april is Ankie Knijnenburg als nieuw lid in de Beleidsraad bevestigd. Hier is een proefperiode van drie maanden aan vooraf gegaan. De samenwerking bevalt gelukkig prima. De Beleidsraad bestaat nu dus weer uit zeven leden: Jan van der Meulen (voorzitter), Ellen van de Geer (secretaris), Bianca Beens, Anna Hoekstra, Geert-Jan Meijerhof, Mirjam Nieboer en nu dus Ankie Knijnenburg. Joanne Kruijswijk Jansen is notulist. Met bijgaande tekst stelt Ankie zichzelf aan u voor:

Ankie Knijnenburg:

Bij de coronaschoonmaak kom ik mijn oude wintersport-sweater tegen. Terwijl ik de trui opvouw en bedenk wat ik ermee ga doen, lees ik de tekst, zie ik de tekening en realiseer ik me dat ik helemaal niet ga als een trein. Werken zonder de nabijheid van collega’s en opdrachtgevers, met bijna alleen maar computercommunicatie valt me niet mee. Ik zit lange dagen in mijn eentje te kijken naar een computerscherm. De vaart is er behoorlijk uit. De vreugde en vooral de zin zijn ver te zoeken.

Zin maken dan maar. Wandelen met de hondjes in het Baarnse bos, met meer zorg en aandacht koken, beetje rommelen in de tuin, mooie muziek luisteren, zingen wil niet zo… Ikaboyé, het huiskamerkoor in Monnickendam, en het Jiddisch Vrouwenkoor Amsterdam zijn door corona gedwongen niet actief.

In de Dominicus zingen is er niet bij. Mijn stem voelt roestig. Maar heel soms lukt het wel en raak ik de hoge noten met plezier.
Lichtpuntjes zijn de (wandel)gesprekken met vrienden, een uurtje tennis, bezoek aan mijn ouders, het management voor de muziek van Shura Lipovsky en haar ensemble Novaya Shira en natuurlijk de diensten uit de Dominicus en de zoombijeenkomsten na afloop. Vaak hartverwarmend.
De diensten zijn prachtig verzorgd en elke keer denk ik: wat hebben wij toch een mazzel met professionals als Juut, Eva, gastsprekers, Arjan, Evert, de zangers, de mensen van beeld en geluid en alle anderen die meewerken.

De laatste jaren had ik wat afstand genomen en kwam ik heel soms in de Dom. Maar ik luisterde wel regelmatig thuis naar de diensten. Ik was een ‘afvallige’ geworden, zoals Geert-Jan Meijerhof me plaagde. En dat terwijl de Dominicus als een tweede huis voor me was.

Want ik kom er vanaf 1997, ging meteen op het koor, trouwde er 10 jaar geleden met Birgit (zowel kerkelijk als burgerlijk), danste samen met haar midden in de kerk, deed mee aan vele open huizen, hielp als zangeres en bestuurslid van het Dominicus Muziekfonds en bestuurslid van het Nieuw LiedFonds mee aan de publicaties van cd’s en het boek ‘Als daar muziek voor is’.

Als lid van de beleidsraad en de werkgroep communicatie zette ik mijn schouders onder de nieuwe website en de positionering van de kerk, uitmondend in de huisstijl, een folderlijn en het motto ‘verbinden en verdiepen’. Verder was ik betrokken bij de vertrouwenscommissie en de verkenning van een nauwere samenwerking met de Ekklesia.
De mensen van De Duif, de Oude Kerk en de Lutherse Kerk leerde ik beter kennen toen we gezamenlijk in de Lutherse kerk de kerkennacht 2013 organiseerden. Birgit maakte er een film van: https://www.youtube.com/watch?v=M8-TVX7-NfI

Eind vorig jaar – toen de kerk op zaterdagmiddag open kon zijn – vroeg Joanne Kruijswijk me om te overwegen weer in de beleidsraad te gaan. Ik hoefde niet lang na te denken want het werk in de beleidsraad biedt me de mogelijkheid zin te geven, om de toekomst van de Dominicus mee vorm te geven en de mensen te ontmoeten met wie ik me sterk verwant voel.

Ik hoop van harte dat we elkaar binnenkort digitaal én analoog kunnen ontmoeten, met alle generaties, in onze kleurrijke Dom! En ik hoop dat we er met elkaar voor zorgen dat de verbindingen binnen de gemeente, maar ook de verbindingen met de verwanten daarbuiten zo sterk zijn dat we snel weer een bomvolle kerk hebben. En dat de verdieping actief gezocht wordt, in leerhuizen, diensten, ‘luifel’-bijeenkomsten, in het nazoomen met bezoekers uit Nederland, Frankrijk, Engeland en elders.

In mij groeien plannetjes en ideeën.
Graag hoor ik ook van jou, van jullie, van u, welke wensen je hebt, welke plannen je hebt.

Om ons te blijven verbinden en verdiepen.
Alle goeds!

Ankie Knijnenburg
(aknijnenburg@xs4all.nl)