foto-links

raamdom-gr

Adventlabyrint

Maandagavond 1 december wordt vanaf 19:30 uur het labyrint gelopen. Het labyrint, een oeroude ruimte die onze innerlijke levensreis symboliseert, wordt in de Advent een weg van het donker naar het licht, met onze innerlijke ster als leidraad. Het lopen wordt afgewisseld met sacrale dans.

Het labyrint komt in vrijwel alle culturen voor en heeft daardoor een universele betekenis. De oudste bekende afbeeldingen van labyrinten zijn zo’n 6000 jaar oud. Omdat het niet is voorbehouden aan één enkele religieuze of culturele traditie, spreekt het mensen overal op de wereld ook nu nog, en juist weer, aan. Het labyrint is een oeroud archetype, dat verbonden is met transformatie Het labyrint biedt de mogelijkheid van het begaan van een ‘innerlijke weg’, een weg naar je Zelf.

Een labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad, dat de loper langs een aantal wendingen naar het centrum voert en weer terug naar buiten. Er zijn een aantal verschillende modellen van het labyrint. Ze hebben echter één ding gemeen: in tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten.

Als je je laat leiden door het pad kom je vanzelf in het midden terecht. Al slingerend kom je meerdere malen om het centrum heen, je ziet het steeds liggen en je weet dat je er uiteindelijk zal komen, maar soms ook denk je er bijna te zijn en opeens ben je er weer ver van verwijderd. Het wordt dan ook vaak gezien als symbool voor je levensweg. Het labyrint leent zich dan ook uitstekend om even je hoofd leeg te maken en rust te vinden. Het is een vorm van (loop) meditatie.

Je kunt het labyrint ook lopen met een vraag of met een thema dat je bezighoudt. Het kan je helpen om een moeilijke beslissing te nemen. Of misschien heb je te maken met ziekte van jezelf of van iemand in je omgeving. Juist door de concentratie op de weg kunnen er inzichten of beelden naar boven komen die te maken hebben met je thema. Je komt bij je eigen-wijsheid.

Het midden kun je zien als plek waar je in aanraking komt met wie jij ten diepste bent, de plek van leegte en stilte, van het goddelijke of wat voor jou het midden is, een plek van transformatie. Maar het is ook de plek van omkeer, nu ga je weer terug naar het gewone leven. De weg naar buiten is een andere dan de weg naar binnen.

Je loopt het labyrint met een vraag, een droom, gebed. Je kan het doen op moeilijke momenten in je leven, maar ook als een gewoon onderdeel van je dagelijkse levensweg. In vrijwel alle gevallen brengt het je meer innerlijke rust, heling en acceptatie; een besef van verbondenheid.

Hartelijk welkom!

Graag sokken meenemen voor het lopen op het kleed.
Deelname: 2 euro
Voor meer informatie: Marianne Keisers – mariannewk@yahoo.com
Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012 TS Amsterdam

Met dank aan www.labyrintwerk.nl en www.spiegelkamer.nl voor de informatie over het labyrint.

Foto: Selma Sevenhuijsen

labyrint