Eerdere Boekentips van Lieke
Alle eerder verschenen boekentips van Lieke zijn natuurlijk ook bewaard, alleen helaas nog niet beschikbaar op deze nieuwe website.
Tijdelijk zijn ze nog lang beschikbaar gebleven op onze oude website, maar die is met ingang van januari 2019 definitief niet meer beschikbaar.
Nogmaals, die boekentips zijn wel bewaard en er wordt aan gewerkt om die binnenkort op deze website alsnog weer te gepubliceerd te krijgen.
juni 2013: Jeugdboekentip van de Maand:
Slaaf kindje slaaf
Op 1 juli 2013 is het groot feest, want dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën Suriname en op de Antillen. In het Surinaams heet die dag Keti-Koti Dei. Keti komt van (ijzeren) ketting, Koti komt van het Engelse cut, (door)snijden en Dei komt van day, dag. Dus het is de dag dat de ijzeren kettingen van de slaven werden doorgesneden, verbroken.
Slaaf kindje slaaf heb je zó uit. Maar hou je vast: terwijl je het leest, dringt in één klap tot je door wat die slavernij betekende. Echt, in een half uur! Want hoe kort en eenvoudig het verhaal ook is, het geeft je een dreun, het grijpt je bij de strot. Je gaat je bijna schamen: misschien hebben mijn voorouders hier ook wel aan meegewerkt, of slavernij in elk geval goedgekeurd… Want vroeger beweerden voorgangers in kerken immers dat God de slavernij zelf had ingesteld! Ja, echt waar!
Hoofdpersoon is het Nederlandse meisje Maria dat rond 1850 op een plantage in Suriname woont en zichzelf mooi wit vindt. Voor haar twaalfde verjaardag krijgt ze als cadeau een zwart slaafje: Koko, een jongetje van zeven jaar. Hij moet doen wat zij zegt. Als hij niet snel genoeg is, mag ze hem slaan met een speciaal zweepje. Dat vindt ze doodgewoon. Haar vader en moeder doen ook met hun slaven wat ze willen. Ze kopen en verkopen ze op de slavenmarkt alsof het beesten zijn in plaats van mensen. Als een tante van Maria vindt dat de baby van een slavin te hard huilt, houdt ze hem een tijdje onder water. Toen was het goed stil. Dat verzeker ik je.
Maria is een onaardig meisje dat vooral aan zichzelf denkt. Dat Koko en andere slaven en slavinnen ook gevoelens hebben, komt niet in haar op. Koko slaapt als een hond op de gang voor de deur van haar kamer, en als Koko verkocht is, moet slavin Oela op de grond voor haar bed slapen. Stel je voor dat ze snurkt! ..’s Nachts hou ik het zweepje bij me. Ik wil haar niet horen.
Af en toe hap je naar adem tijdens het lezen; dat komt omdat het verhaal zo verschrikkelijk goed geschreven is: elk woord hakt erin. Je enige troost zijn de tekeningen, want zo koud en minachtend als de blanke bazen over hun slaven praten, zo warm en met intense liefde zijn diezelfde slaven getekend, zoals slavin Oela met haar pasgeboren kindje.
In Duitsland heeft het boek twee heel belangrijke prijzen gekregen, in Nederland geen enkele. Hoe zou dat kunnen komen?
Dolf Verroen: Slaaf kindje slaaf, Ger Guijs, 2006, € 5,-, 9789067344517, AVI 6, 10+
——————————————
Volg ons op