foto-links

raamdom-gr

Kerst: OPEN HUIS

 

OpenHuis2016-01 OpenHuis2016-02 OpenHuis2016-03

(info? zie ook de FAQ’s)

Bezoekers

Jong, oud, thuisloos, eenzaam of juist de drukte ontvlucht, gelovig of ongelovig. Ieder jaar gooit de Dominicus op Eerste Kerstdag haar deuren aan de Korte Korsjespoortsteeg open voor iedereen die dit winterse feest gezamenlijk en in warmte wil vieren.

Al vanaf 14.00 uur bent u welkom en zijn de eerste klanken van het podium te horen. Bovendien start tal van activiteiten; zo kunt u schaken tegen een ervaren speler, mandala’s kleuren, uw haar laten versieren of simpelweg met een warme kop thee en een broodje genieten van de bedrijvigheid. Later kunt u zich een heerlijk diner laten smaken en daarna eventueel uw benen losschudden op de dansvloer. Het feest gaat door tot het diepst van de nacht, namelijk om 00.00 uur zullen de deuren pas sluiten.

Er is deze dag ruimte voor ontmoeting en stilte, voor vreugde en bezinning. Kom alleen, komt samen. Wees welkom.

Voor een sfeerimpressie kunt u fotoverslagen van het Open Huis, geschoten door Sodis Vita, van de afgelopen jaren bekijken.
Klik op 2017 om de foto’s van het Open Huis 2017 te bekijken.
Klik op 2016 om de foto’s van het Open Huis 2016 te bekijken.
Klik op 2015/2014/2013 om de foto’s van eerdere jaren te bekijken.

Vrijwilligers

Eerste Kerstdag in het Open Huis is een prachtige, warme dag vol gezelligheid, activiteiten en muziek. Van mandala’s kleuren en schaken tot dineren en dansen, het kan allemaal. Maar behalve dat u van het evenement kunt komen genieten, is het ook mogelijk tegelijkertijd uw eigen bijdrage te leveren. Er zijn namelijk ontzettend veel handen, benen en hoofden nodig om deze dag, zo groots als die nu is, op te kunnen zetten. Jaarlijks helpen er zo’n 200 vrijwilligers mee aan het Open Huis. Sommigen zijn er drie volle dagen, anderen slechts een uurtje, alle hulp is welkom!
Op Eerste Kerstdag zelf duurt de bedrijvigheid van de vrijwilligers van 10.00 ‘s ochtends tot 24.00 ‘s avonds. Voordat de deuren van de Kerk om 14.00 worden geopend, worden de eerste broodjes namelijk al gesmeerd, worden tafels waarop activiteiten zullen plaatsvinden versleept en is de keuken al druk bezig met de voorgerechten. Daarna zullen de gasten binnenkomen en kunt u zich ook met verscheidene zaken bezighouden. Voorbeelden zijn het bewaren van de veiligheid, het scheppen van ijs of het als gastvrouw/-heer verzorgen van een plezierig avondmaal voor de gasten aan uw tafel.
Maar ook als u op het Open Huis zelf niet aanwezig kunt zijn, is het toch mogelijk uw steentje bij te dragen! Want op maandag 24 december van 10.00 tot 15.00 wordt de kerk al omgebouwd zodat het festijn een dag later plaats kan vinden. En na het feest wordt de kerk op donderdag 27 december van 10.00 tot 16.00 weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht door te tillen, te poetsen en te schrobben.

Lijkt u dit wat? Dan kunt u zich opgeven door te klikken op de volgende link: Inschrijfformulier Open Huis 2018

 

OpenHuis2016-04

Opbouw maandag 24 december 10:00 – 15:00

De dag voor het Open Huis worden spullen zoals zware tafels en stoelen in ontvangst genomen van het verhuurbedrijf en worden deze verdeeld over de kerk en de pastorie. Op deze dag wordt relatief zware arbeid verricht, dus sterke mannen en vrouwen, voelt u geroepen!

Open Huis dinsdag 25 december 10:00 – 24:00

Nadat de Kerstnachtdienst op 24 december heeft plaatsgevonden, kan de kerk nu echt in gereedheid voor het Open Huis worden gebracht. De garderobe, het geluids- en coördinatie podium worden opgebouwd, tafels voor middag activiteiten worden in elkaar gezet, kerstversiering wordt op grote hoogte opgehangen en ga zo maar door. Als de gasten dan al een tijd binnen zijn en spreekstalmeester aankondigt dat er bijna gedineerd gaat worden, zal de ombouwploeg ervoor zorgen dat er in grote drukte tafels en stoelen worden geplaatst en na het diner wordt de boel ook weer uit de weg geruimd zodat het dansen kan beginnen. Wederom sjouwen en slepen als u zich opgeeft voor de op- en ombouw op 25 december zelf.
OpenHuis2016-05

Versiering

Ieder jaar weer wordt de kerk met Kerst in prachtige toestand gebracht. Lampjes komen vanuit het plafond naar beneden en vormen een tent van licht, rijk versierde kransen omsluiten de zuilen op grote hoogte, het balkon wordt behangen met goud glinsterende slingers, podia worden aangekleed met kerststukken en kerstbomen, noem het maar op. Al deze aankleding zorgt voor een geweldig feestelijke sfeer, maar moet wel door vele handen worden gemaakt, opgehangen en worden neer- en opgezet!

Ontvangst & Veiligheid

Als vrijwilliger bij de Ontvangst en Veiligheid verwelkomt u in eerste plaats de gasten met een vriendelijke lach. Maar, naast die lach is het tevens van belang alert te zijn zodat onverwachte gebeurtenissen gesignaleerd worden en er bovendien naar gehandeld kan worden. Dronken mensen kunnen niet worden toegelaten in de kerk en soms moeten mensen op de huisregels gewezen worden. Daarnaast moet de doorstroom van mensen op sommige plekken worden bevorderd. Al deze taken behoren tot het aandachtsgebied van de O&V. Het is aan de ene kant een verantwoordelijke functie maar geeft aan de andere kant ook ontzettend veel ruimte om van een zijlijn te genieten van het feest!

Creativiteit

“Bij creativiteit heeft u met een andere vrijwilliger de leiding over een tafel met een activiteit zoals kaarsen versieren, knutselen, mandala’s kleuren, waxinelichthouders versieren etc. Maar ook worden er kerst kapsels gecreëerd, geschminkt en gebreid voor de daklozenopvang.
OpenHuis2016-06Wat wordt er van u gevraagd: een open en uitnodigende houding om mensen mee te laten doen. U heeft het beheer over de materialen voor uw onderdeel. U geeft hulp en uitleg aan wie dit nodig heeft. Kortom, een goede gastheer/vrouw die niet verlegen is.
De activiteiten zijn al voorbereid maar heeft u zelf een aanbod of een idee in de maand voor kerst, leuk! Dan kunt u dit altijd voorleggen aan de coördinator en dan wordt er gekeken naar kosten en mogelijkheden.” – Ellen van de Geer, coördinator Creativiteit

Koffie

De naam zegt het al, als vrijwilliger in de koffiehoek zorgt u ervoor dat er altijd genoeg koffie en thee is gezet en maakt u de gasten blij met een lekker warm kopje van het een of ander op deze winterse dag!

Verzorging

De verzorging zorgt ervoor dat er voor iedereen altijd broodjes en andere lekkernijen te eten zijn. Als u met de verzorging helpt zult u dan ook voornamelijk broodjes smeren, de tafeltjes in de kerk van volle dienbladen voorzien of het etenswaar zelf rondbrengen in de kerk waarbij u leuke praatjes met gasten kunt maken.

Garderobe

Bij de garderobe worden jassen en tassen afgegeven. Nadat u de bezoeker heeft begroet en zijn of haar spullen in ontvangst heeft genomen en een nummertje heeft gegeven, kunt u de gasten de weg in de kerk wijzen, dat geeft ze een welkom gevoel.

Toiletten

Er komt zo’n 1000 man langs op het Open Huis. Al die mensen brengen ook wel eens een bezoek aan het toilet, bij voorkeur aan een schoon toilet. Dat is precies uw taak als u bij de toiletten staat, zorgen dat de boel goed schoon blijft!
OpenHuis2016-07

IJs

Als ijscovrouw of -man worden de smaken naar keuze op een hoorntje geschept. Op die manier is kerst hoe dan ook ijzig!

Keuken

Met het vallen van de avond wordt er met alle aanwezige gasten gedineerd. Het diner bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Het hoofdgerecht wordt door een cateraar geleverd. Het nagerecht echter moet nog worden voorzien van een chocolaatje en slagroom en bovendien wordt het gehele voorgerecht in de keuken van de kerk bereid door de keukenploeg, al vanaf 11.00 ‘s ochtends. Daarbij is alle hulp welkom! Bovendien kunt u worden ingezet om te helpen bij het opscheppen van het eten tijdens het kerstdiner..

Gastvrouw/-heer

Als gastvrouw of gastheer krijgt u samen met een ander een tafel toebedeeld die u van een prettig avondmaal voorziet. U dekt de tafel, schenkt de wijn in en haalt het eten bij de ophaalpunten. Het is een kwestie van open en gastvrij te werk gaan door bijvoorbeeld de namen van uw gasten te leren en gesprekken met ze aan te knopen. Op die manier zullen de gasten niet alleen vol van het maal zijn, maar ook van uw warmte.OpenHuis2016-08

Afwas

Na het diner moeten alle schalen, opscheplepels en dienbladen natuurlijk weer schoon worden afgeleverd. Daarom is er na de maaltijd een afwasteam dat wast, droogt en opruimt.

Bar

Als barvrouw of -man verkoop je ‘s avonds aan de dorstige dansers en de gezellige babbelaars bier, wijn of frisdrank.

Afbouw donderdag 27 december 10:00 – 16:00

Als het grote feest is afgelopen komt er op derde kerstdag een team tezamen om de gehuurde spullen weer mee te geven aan het verhuurbedrijf en de spullen van de kerk weer in de kelder op te bergen. De stoelen voor de diensten worden weer op hun oorspronkelijke plekken geplaatst en de kerk wordt geboend en geschrobd. Na afloop sluiten we af met een gezamenlijke borrel. Waarop verhalen en ervaringen kunnen worden uitgewisseld en het evenement voor dit jaar weer wordt afgesloten.

Wilt u zich opgeven voor een of meerdere van bovenstaande taken, klik dan op de volgende link: Inschrijfformulier Open Huis 2018

Bijdrage

Wilt u een financiële bijdrage doen aan het Open Huis?
Dan kan dit door een bedrag over te maken naar:
Open Huis Dominicuskerk, NL37 INGB 0004 8850 50  o.v.v.  ‘Open Huis 2018′.

OpenHuis2016-09 OpenHuis2016-10 OpenHuis2016-11