foto-links

raamdom-gr

Concerten

In de Dominicus zijn vaak mooie concerten:

 

Zaterdag 8 december 2018, 20.15 uur: OH VUKK! Visioenen van 2068

VU-Kamerkoor-eflyerHoe ziet de wereld er over 50 jaar uit? Het VU-Kamerkoor maakt hier zingend een voorstelling van op zaterdag 8 december in de Dominicuskerk te Amsterdam. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het koor schreven maar liefst vier componisten een werk over de toekomst, gebaseerd op de ideeën van de koorleden zelf.

De toekomstdromen en verwachtingen van de koorleden zijn door schrijver Wytske Versteeg verwerkt in een libretto waaruit de componisten Roel van Oosten, Merlijn Twaalfhoven, Ernst Reijseger en Imre Ploeg hebben geput. De vier werken stellen elk hun eigen vragen en maken hun eigen voorstelling van de toekomst, van dystopie tot utopieIn Gras dat niet bezeten is heeft Merlijn Twaalfhoven de klimaatverandering hoorbaar gemaakt en wordt de luisteraar aangezet om na te denken over de steeds verdergaande opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel: staat het warme water ons straks aan de lippen? Ernst Reijseger schetst in Ooit was elk woord een lied een duistere toekomst vol ziektes. Kun je nog wel zingen in een wereld die wemelt van dodelijke virussen? Roel van Oosten tekent een voorzichtig optimistisch toekomstbeeld in Utopia: komt er misschien een omslagpunt? In het werk van Imre Ploeg, Wat gezegd moet worden dat is dit, is er niet alleen ruimte voor de dingen die voorbijgaan, maar ook voor wat altijd zal blijven: liefde en menselijkheid.

De eerste helft van het concert zingt het koor prachtige werken van Pärt, Franssens en Vasks over het hiernamaals, vergankelijkheid en de harmonie van het universum. Daarna nodigt het VU-Kamerkoor je uit om je fantasie de vrije loop te laten en samen de toekomst tegemoet te treden.        180728-VUKK-tour-147 klein

CONCERTINFORMATIE

Uitvoerenden:  VU-Kamerkoor o.l.v. Krista Audere

Programma:

Joep Franssens — Harmony of the Spheres, delen I en IV

Arvo Pärt — Kanon Pokajanen: Prayer after the Kanon

Peteris Vasks — Madrigal

Ernst Reijseger – Ooit was elk woord een lied

Imre Ploeg — Wat gezegd moet worden dat is dit

Roel van Oosten — Utopia: Three songs for mixed choir

Merlijn Twaalfhoven — Gras dat niet bezeten is

Entreeprijzen:  € 17,50   € 12,- (vrienden van het VUKK, studenten en jongeren onder de 18)  € 7,50 (stadspas) Early-bird korting (€ 2,50) tot 1 november

Kaartverkoop:  via www.vukk.nl of reserveringen@vukk.nl

 

Zondag 9 december 2018: 16.00 uur: Amsterdams Symphonie Orkest Con Brio

concert zon 9 decAmsterdams Symphonie Orkest Con Brio speelt een schitterend programma met rising star Ella van Poucke op de cello! Voor de pauze klinkt de vijfde symfonie van Jean Sibelius; een symfonie waarin de componist vliegende zwanen over een winters Finland verklankte. Na de pauze Dvoraks epische Celloconcert met een van de grootste talenten van het moment. Ella van Poucke was in 2017 artist in residence van het Grachtenfestival.

Amsterdams Symphonie Orkest Con Brio werd in 1934 opgericht door een groet gedreven musici. Het eerste volwaardige concertprogramma in 1938 werd uitgevoerd in Theater Bellevue. In 1942 speelde Con Brio voor het eerst op het podium van het Concertgebouw. Sindsdien werden programma’s gespeeld met coryfeeën uit het Nederlandse muziekleven zoals Willem Andriessen, Christiaan Bor, Caroline Kaart, Ronald Brautigam, Theo Olof en Emmy Verhey. In de afgelopen jaren soleerden de aanstormende generatie zoals Laetitia Gerards, Nicolas van Poucke en Pieter van Loenen. Het orkest speelt op diverse Amsterdamse podia als Filmmuseum Eye, Paradiso, het Muziekgebouw, Tuchinsky en in diverse prachtige kerken die Amsterdam rijk is. Het orkest werkt ook samen met koren en toneelspelers

Ella van Poucke, geboren in 1994 in Amsterdam, begon op zes jarige leeftijd met cello spelen aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Later vervolgde zij haar studie aan het conservatorium van Amsterdam. Op 10 jarige leeftijd maakte Ella haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en sindsdien speelt ze in alle belangrijke concertzalen van Sinds september 2009 studeert Ella aan het Kronberg Academy in Duitsland, waar ze les krijgt van professor Frans Helmerson. Deze studies worden mogelijk gemaakt door het Opel/Schaefer Stipendium. Ook wat het volgen van masterclasses betreft zit Ella niet stil. Zo heeft ze al aangeschoven bij Bernhard Greenhouse, Gidon Kremer, Andras Schiff, Torleif Thedeen, Arto Noras, Nathaniel Rosen, Laurence Lesser, Timothy Eddy, Anner Bijlsma, Menahem Pressler Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Gary Hoffman en leden van het Emerson Quartet.

Amsterdams Symphonie Orkest Con Brio
Willem de Bordes, dirgent
Ella van Poucke, cello

Sibelius: Symfonie Nr. 5, Op. 82

Dvořák: Cello Concerto, Op. 104

Voor meer informatie, neem contact op met Marjon Lindeboom via: marjonlindeboom@ziggo.nl
En kijk op onze website: https://www.con-brio.nl

 

 

Zaterdag 15 december, 20:00 uur: Galakoor met het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach

cropped-Logo-Galakoor-1Net als de Matthäus-Passion en de Johannes-Passion mag ook het Weihnachts-Oratorium (BWV 248)  zich verheugen op een steeds groter publiek. Voor dit oratorium bundelde Bach een aantal cantates tot één programma met louter hoogtepunten. Voor Bach was dat een vrij gebruikelijke werkwijze: hij recyclede veel van zijn eigen composities. Veel stukken waren eerder geschreven ter gelegenheid van koninklijke kroningen en verjaardagen.

De zes delen van het Weihnachts-oratorium namen de liturgische plaats in van de cantates op de drie kerstdagen 1734 en op Nieuwjaarsdag, Driekoningen en de zondag na Nieuwjaar 1735. Een integrale uitvoering op één avond, hoewel korter dan een Hohe Messe of een Matthäus-Passion, heeft Bach nooit beoogd. Galakoor zingt de delen 1 en 3 die betrekking hebben op het kerstgebeuren in strikte zin; ze zijn geïnstrumenteerd met trompetten en pauken en  zijn de meest extraverte delen van het WO. Verder zingt het koor de delen 5 en 6 die betrekking hebben op het verhaal van de drie koningen (Wijzen uit het Oosten) en oorspronkelijk bedoeld voor de na nieuwjaar.

Galakoor keert met dit concert terug naar de componist met wie het in 2014 debuteerde, toen het Bach’s Johannes-Passion zong in de Dominicuskerk.

Voor dit concert wordt Galakoor begeleid door Het Promenade Orkest. Solisten zijn: Michelle Mallinger (sopraan) Annette Stallinga (alt), Joost de Vries (tenor) en Sinan Vural (bariton). Het geheel staat onder leiding van Joke Geraets.

Kaarten à € 20, (studenten/CJP € 15,-) zijn in voorverkoop verkrijgbaar via www.galakoor.nl en bij leden van het Galakoor. Prijs aan de kassa: € 22,-

 

Zaterdag 22 december 2018: Meezingconcert Weihnachts Oratorium van Bach o.l.v. Madeleine Ingen Housz

kaart Weihnachts 2018 hoogMet Passieprojecten is er lange traditie opgebouwd met het Weihnachts Oratorium, en dat is goed te horen. Onze uitvoeringen zijn mooier dan velen verwachten, en bovenal zo bevlogen, omdat meezingen nu eenmaal voor velen een nog groter feest is, dan naar een concert komen luisteren. Dat is nu juist niet de reden om thuis te blijven: deze enorme betrokkenheid en bevlogenheid is hoorbaar bij uw aanwezigheid.

Uitgevoerd worden

Cantate 1 1e kerstdag

Cantate 2 2e kerstdag

Cantate 5: het licht dat de wijzen zagen

Cantate 6: de wijzen bij Herodes

Het meezingkoor bestaat uit ca 200 zangers.

Zij hebben zich thuis voorbereid en oefenen ’s morgens en ’s middags in de kerk samen met orkest en solisten.

De orkestbegeleiding is van Capella Passionata

Professionele solisten zijn:

sopraan – Linde Schinkel

alt – David Cohen

tenor – Erik Janse

bas – Martin Backhaus

Inleiding – Govert Jan Bach

Waarom komen er 200 mensen meezingen in meezingconcerten, dat kunt U hier beluisteren!

Aanvang concert 16.30u.

Luisteraars zijn welkom vanaf 16.00u.

Toegangsprijs € 20,-.

Kaarten verkrijgbaar via de website: luisterkaarten Weihnachts meezingconcert pplogo

 

Zondag 23 december: 15:00 uur  Weihnachts-Oratorium van Bach KCOV Excelsior

Excelsior k43c_18139_Flyer_Bach_A51678 (002)

In zijn Weihnachts-Oratorium (BWV 248) verwerkte Johann Sebastian Bach allerlei geslaagde delen uit eerdere gelegenheidswerken voor koninklijke kroningen en verjaardagen. Door eerder geschreven koren en aria’s een plaats te geven in het liturgisch repertoire bewaarde hij zijn mooiste vondsten voor het nageslacht. Het resultaat is een zesdelig monumentaal meesterwerk,  gewijde muziek vol drama en bezinning.

KCOV Excelsior brengt sinds vele jaren naast de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion een uitvoering van het Weihnachts-Oratorium. Dit jaar zingen we de cantates 1, 2, 4 en 5.

Met medewerking van:

Wendy Roobol (sopraan)

Rosina Fabius (mezzosopraan)

Jan van Elsacker (tenor)

Pieter Hendriks (bas)

Gerrie Meijers (continuo)

Holland Symfonie Orkest

Dirigent Ger Vos

Entree € 30,- (vrije placering)

Te bestellen via koorleden of www.kcov-excelsior.nl en op de dag van de uitvoering aan de zaal

Deze uitvoering is snel uitverkocht

 

 

3 februari en 24 maart 2019 Kamerkoor d’Allure met als thema: Figura

Voor het 6e concertseizoen van d’Allure is Figura als platonisch thema gekozen:
vormen, voorstellingen, beelden of composities: die met de tijd en plaats veranderen, maar door schoonheid blijvend zijn verbonden.

foto97-01

Figura staat symbool voor de diversiteit van de muziek die d’Allure ten gehore brengt en (bovenal) geldt dit thema ook voor de 60+ leden en hun koorverband. Samen musiceren verbonden in ijver, schoonheid en liefde voor de aloude koorzang.

In vier concerten kunt u het Kamerkoor d’Allure beluisteren: twee concerten in Utrecht en twee in Amsterdam. A capella zang wordt afgewisseld met koorwerken begeleid door een strijkorkest (studenten van het Utrechts Conservatorium) en als sluitstuk een overdracht van oud naar jong door de samenwerking met de Zangschool Utrecht (het jeugdkoor van 12 tot 18 jaar).
De toehoorder wordt aangemoedigd stijlkenmerken te herkennen in bijv. de twee psalmen van Mendelssohn voor dubbelkoor en het Stabat Mater van Rheinberger voor koor en strijkorkest. Of om de verbondenheid te horen tussen de componist Kodály en de hedendaagse Ola Gjeilo. En zelf de Deutsche Lieder van János Koessler te plaatsen in de West- en Oost Europese muziektraditie.

Programma met strijkorkest:
- 26 januari 2019 Nicolaikerk (Nicolaaskerkhof 8) Utrecht 20.15 uur,
-  3 februari 2019 Dominicuskerk 16.00 uur

Programma a-capella:
- 24 maart 2019 Dominicuskerk 16:00 uur

Programma met Zangschool Utrecht (jeugd 12-18 jaar)
- 5 april 2019 Pieterskerk Pieterskerkhof 5, Utrecht  20:15 uur

Dirigent: Fokko Oldenhuis

Het complete programma van elke avond vindt u op www.kamerkoordallure.nl

Kaarten in de voorverkoop vanaf €18-10, (60+ met korting en kleinkinderen onder begeleiding tot 12 jaar gratis

 

Zaterdag 23 maart 2019: 16.30 uur
Een bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion

csm_Peter_Gertner_-_Crucifixion_Goede_Vrijdag_Cropped-1_70ed82a262

Op zaterdag 23 maart 2019 zal een bijzondere uitvoering plaatsvinden van Bachs Matthäus Passion. De Dominicuskerk zal die dag het decor zijn van een meezingversie van Bachs meesterwerk, in een unieke bewerking met een Nederlandse Verteller. Overdag repeteren we samen met een begeleidingsensemble delen uit de Matthäus, om deze aan het einde van de dag uit te voeren.

Veel mensen kennen en houden van de Matthäus, die elk jaar op veel plekken te beluisteren en soms ook mee te zingen is. In onze uitvoering neemt David Schiethart de traditionele rol van de Evangelist op zich, maar dan als Verteller in plaats van solist.

NEDERLANDS PROJECTKOOR
Alt: Marie Anne Jacobs
Bas: Bas Kuijlenburg
Orkest: Con Sequenza
Verteller: David Schiethart
Koor: Nederlands Projectkoor
Dirigent Martin van der Brugge

Wilt u meezingen in onze bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion? Dat kan op 23 maart 2019 in de prachtige Dominicuskerk te Amsterdam.  U kunt zich hier inschrijven.
U kunt ook alleen luisteren naar dit prachtige concert
Aanvang 16.30 uur tot 18.00 uur.
Toegang €12.50Toegangskaarten voor het concert om 17.30 uur zijn ook online te bestellen.

NEDERLANDS PROJECTKOOR
Alt: Marie Anne Jacobs
Bas: Bas Kuijlenburg
Orkest: Con Sequenza
Verteller: David Schiethart
meer informatie : klik hier
Koor: Nederlands Projectkoor
Dirigent Martin van der Brugge

 

Zaterdag 6 april 2019 14.00 uur : Matthäus-Passion

Vocaal Ensemble Fioretto | Het Promenade Orkest | Thijs Kramer

2019 MP poster3a

Dirigent Thijs Kramer zal de Matthäus-Passion van Bach uitvoeren in de Dominicuskerk in Amsterdam. Tientallen keren vertolkte Thijs Kramer de Matthäus-Passion, vele malen met KCOV Excelsior in het Concertgebouw. In 2007 ontving hij hiervoor de bronzen Concertgebouwpenning.

Ook vertolkte hij de Matthäus-Passion met andere koren, zoals de Nederlandse Händelvereniging, het Baarns Concertkoor en Ex Animo te Leiden. Bij de befaamde uitvoeringen van Piet van Egmond zat hij aan het orgel. Kenmerkend voor uitvoeringen o.l.v. Thijs Kramer is zijn veerkrachtige, tekstgeoriënteerde interpretatie.

In het jaar 2000 promoveerde hij op een proefschrift over Bach.

Medewerkenden : Vocaal Ensemble Fioretto, Bert van de Wetering (Christus), Marten Smeding (Evangelist), Elma van den Dool (sopraan), Martine Straesser (alt), Erik Janse (tenor) en Bas Kuijlenburg (bas), Jeugdkoor Waterland, Het Promenade Orkest, Jan Jansen en Wybe Kooijmans continuo,

Kaartverkoop en Info. : www.vocaalensemblefioretto.nl

 

 

 

Zondag 7 april 16 .00 uur:  Matthäus Passion

Cantatrix | Apollo ensemble |Hans Leenders

MP website

Voor de muziekliefhebber is de passietijd een jaarlijks terugkerend hoogtepunt.
Een maand lang domineert Bach de muziekagenda. Vermoeiend? Zeker. Vervelend? Nooit.
Hoe vaker je de Matthäus-Passion hoort, hoe groter het raadsel wordt – en hoe intenser de bewondering.
Hoe is het mogelijk dat muziek die je zo goed kent je steeds weer zó treft?
Hoe komt dat juist wij, zo massaal warmlopen voor Bachs grootste passie?………….

Ook dit jaar presenteert Cantatrix o.l.v. Hans Leenders samen met het Apollo Ensemble de Matthäus. Koor en orkest zijn voortreffelijk op elkaar ingespeeld, wat extra bijdraagt aan de zeggingskracht van Bachs monumentale compositie.

Evangelist: Marcel Beekman, Christus: Pierre Mak, alt: Margot Oitzinger,
bas: Frans Fiselier, tenor: Falco van Loon, sopraan: Katharine Fuge. Dirigent: Hans Leenders.

Tickets: www.cantatrix.nl

 

Zaterdag 23 november 2019 10.00 uur Faure Requiem

Gabriel_Faure

De scratch:

Op zaterdag 23 november 2019 organiseren wij een scratchconcert in de Dominicuskerk in Amsterdam. Onder leiding van dirigent Martin van der Brugge worden het Requiem van Fauré en de Cantique de Jean Racine  in één dag ingestudeerd en aansluitend aan het einde van de dag van de middag met orkest en solisten uitgevoerd.
Bent u al bekend met deze legendarische werken of heeft u zin om dit werk (nog) eens uit te voeren? Geeft u zich dan snel op en doe mee! Een deelnemerskaart kost €36,50.

Wilt u meezingen met het prachtige Requiem van Gabriel Fauré op 23 november 2019? U kunt zich direct inschrijven.

De werken van Gabriel Fauré

Gabriel Fauré had een ongebruikelijke visie op de muziek voor een Requiem. Anders dan Mozart en Verdi die hem voorgingen, mijdt Fauré het grote conflict, het helse drama en de tergende pijn. Tekenend is dat hij het Dies Irae, het Laatste Oordeel met zijn gruwelijke visioenen, liet zitten, maar wel op het einde ‘In Paradisum’ toevoegde: ‘in het paradijs.’ Zo reizen we van de duistere zoektocht in het begin naar het paradijselijke licht, weergegeven met harp en sopraan.

‘Ik schreef het Requiem voor mijn plezier, als u mij toestaat.’ Een typische uitspraak van Gabriel Fauré, want Fauré zag de dood ‘meer als een welkome verlossing en het opstijgen tot geluk, dan als een pijnlijke ervaring.’
Ook in het andere werk dat we gaan uitvoeren – de onaards mooie Cantique de Jean Racine – gaat het om ‘het andere’. De Cantique, het afstudeerwerk van de toen 19-jarige Fauré, richt zich tot het ‘Vleesgeworden Woord van de Allerhoogste […] Eeuwig licht van hemel en aarde.’

PROGRAMMA
Cantique de Jean Racine (opus 11) Koor
Après un rêve (Op. 7, No.1) Sopraan solo
Les Berceaux (Op 23 No. 1) Bariton solo
Requiem (opus 48) Koor en solisten

het concert vind plaats om 16.30 uur tot 17.30 uur
Toegangskaarten voor het concert om kunt u hier bestellen 

 

 

 

 

EERDERE CONCERTEN:

 

 

Zondag 18 juni 15uur: VU-Kamerkoor o.l.v. Krista Audere: Een Nieuwe Wereld

VUkoorHet VU-Kamerkoor steekt de Atlantische Oceaan over! Voor onze concerten van 17 en 18 juni duiken wij in de Amerikaanse koortraditie. Net als duizenden voor ons komen wij een nieuwe wereld tegen – hoewel deze nieuwe wereld voor sommigen aanlokkelijker was dan voor anderen. Voor velen een land van mogelijkheden en optimisme, voor anderen wachtte vernedering en slavernij. Beide nieuwe werelden hebben een onuitwisbaar stempel op de Amerikaanse muzikale traditie gedrukt. In dit programma leggen wij de nadruk op volksmuziek, voornamelijk slavenmuziek, en op de totstandkoming van de Amerikaanse koortraditie.

Hoewel slavenliederen vaak als ‘spirituals’ worden aangeduid, waren zij veel meer dan religieuze liederen. Slaven zongen tijdens het zware, monotone werk, gebruikten de dubbele betekenis van de teksten als communicatiemiddel, en bovenal gaf de muziek slaven een gevoel van gemeenschap – een gevoel van vrijheid. Dit neemt niet weg dat het prachtige liederen zijn.

De moderne Amerikaanse koortraditie ontstond aan de Amerikaanse oostkust, en was vooral gebaseerd op religieuze muziek. Door de loop der tijd is dit religieuze vervaagd, en is de invloed van de verschillende culturen in en rond Amerika naar voren gekomen. Waar Ives nog psalmen op muziek zette, is Coplands ‘Las Agachadas’ gebaseerd op een satirisch Spaans volksliedje. In de 21e eeuw zijn Eric Whitacre en Morten Lauridsen twee van de bekendste Amerikaanse koorcomponisten. Van hen zingen wij ‘Leonardo dreams of his Flying Machine’ en enkele stukken uit ‘Les chansons des Roses’.

Info en reservering: http://vukk.nl/

Zondag 17 juni, 16.00 uur

Amsterdams Opera Koor :  Verdi, il più grande  

Hoogtepunten uit opera’s van Giuseppe Verdi

 

AOK. 2017-12-17 Lachende trapfoto bewerkt

 

Elnara Shafigullina, sopraan
Reza Ranjazmay, tenor
Ago Verdonschot, bariton
Frederik Bergman, bas-bariton
Susan Ball, vleugel

Ago Verdonschot – Muzikale leiding

Kaarten à € 17,50 (incl. pauzedrankje) te reserveren via info@operakoor.nl (ook verkrijgbaar voor aanvang aan de zaal)

Zaterdag 16 juni  14:30 uur   ‘Les Fleurs de France’

Zomerconcert Gaasperdams Gemengd Koor

Dirigent Frank Hameleers – Piano Rolf Wolfensberger

 

Zomerconcert GGK

Programma

Cantique de Jean Racine            G. Fauré (1845-1924)

Pavane                                     G. Fauré (1845-1924)

Madrigal                                   G. Fauré (1845-1924)

Calme des nuits                        C. Saint Saëns (1835-1921)

Les fleurs et les arbres              C. Saint Saëns (1835-1921)

Les chansons des roses             M. Lauridsen (1943)

Ubi caritas                                M. Duruflé (1902-1986)

Panis angelicus                         C. Franck (1822-1890)

Margoton va t’a l’iau                          F. Poulenc (1899-1963)

La mer                                     C. Trenet (1913-2001)

 

 

Toegang volwassenen €12 / Kinderen tot 14 jaar €6

Kaarten zijn op de dag van het concert vanaf 14:00 uur verkrijgbaar bij de ingang van de kerk

Website http://www.gaasperdamsgemengdkoor.nl

Zaterdag 10 december 20.15 uur: VU kamerkoor  Figure Humaine

foto koor Camille

Het gezicht maakt heel wat mee in een mensenleven. We openen het in extase, wringen het in wanhoop, maken een gekke snoet, en strijken het zo nu en dan in een vrome plooi.

Ons programma wemelt van gelaatstrekken. Centraal staan de oorlogsgezichten van Poulenc’s Figure Humaine – een kaleidoscoop van emoties. Het werk, geschreven in 1943 naar gedichten van Paul Éluard, verhaalt van onderdrukking en verlangen naar vrijheid.

Temidden van de groteske waanzin van de oorlog vindt Poulenc ruimte voor tederheid, alvorens met grenzeloos optimisme op te bouwen naar een extatisch slot. Éluards gedicht, door de RAF met duizenden uitgestort over bezet Frankrijk, danst door de wereld, zingend van dat ene grote goed – Liberté!

De H. Cecilia was een jonge Romeinse vrouw die ondanks haar kuisheidsgelofte gedwongen werd te trouwen, en de tekst van Brittens Hymn to St Cecilia spreekt van het verlies van jeugdige onschuld. Een donkerder blik, een nieuwe voorhoofdsrimpel – maar, is de boodschap: wear your tribulation like a rose!

De hoop en het vertrouwen die bij Poulenc het laatste woord hebben, komen terug in de rest van het programma. Manneke en Mendelssohn richten vol vertrouwen de blik omhoog en uit volle Russische borst kondigt Chesnokov aan dat de verlossing daar is. Whitacre, Byrd, Fauré, en Allegri stemmen daar volledig mee in.

2016-3 Eflyer

Programma

Poulenc                      Figure Humaine
Britten                         Hymn to St Cecilia
Whitacre                     Alleluia
Mendelssohn              Psalm 2 ‘Warum toben die Heiden’
Byrd                            Laudibus in Sanctis
Chesnokov                 Spaseniye sodelal
Fauré                          Cantique de Jean Racine
Manneke                    Psalm 121 ‘Je lève mes yeux’
Allegri                         Miserere

Data

Zaterdag 10 december, 20.15   Amsterdam, Dominicuskerk
Zondag 11 december, 15.00   Amsterdam, Vondelkerk

 

Prijzen (deur)   €15

€12 (Student, 18-, VU-medewerkers, oud-koorleden)

€7,50 (Stadspas)

Reserveringen met €2 korting via vukk.nl

Uitvoerenden: VU-Kamerkoor o.l.v. Krista Audere; Jacobus den Herder (piano)
Zondag 20 december 2015  bracht het VU-Kamerkoor Bach vs. Händel in een zeer volle Dominicuskerk

bach-handel

 

De twee eerste grote koorwerken van Bach en Händel samen in één concert: Bachs Magnificat en Händels Dixit Dominus.

Bach en Händel, de twee grootste helden van van de barokperiode, beheersten de stijl van hun tijd zo tot in de puntjes dat het zinloos is om te proberen één van de twee boven de ander te plaatsen. Niettemin is een directe vergelijking van deze twee grootmeesters interessant en bieden we het publiek de gelegenheid om tijdens het concert zo’n vergelijking te maken: Bach vs. Händel.

Is Bachs aanpak wellicht spiritueler en die van Händel eerder dramatischer? Of liggen de verschillen op een geheel ander terrein, bijvoorbeeld op dat van sierlijkheid? Duidelijk is dat beide koorwerken absolute hoogtepunten uit de koorliteratuur zijn. Het VU-Kamerkoor nodigt je uit om zelf de muziek te ervaren en beide componisten te vergelijken.

Zie:  www.vukk.nl

 

ZONDAG 8 NOVEMBER 2015 zong koor Fenix:

heaven full of Starswerken van Arvo Pärt, Sergej Rachmaninov, Ēriks Ešenvalds en Ko Matsushita

flyer 'heaven full of Stars'.

Mystiek staat centraal in de aankomende concerten van koor FeniX op 6 en 8 november in Amsterdam, getiteld heaven full of Stars. In de moderne en hedendaagse a-capellastukken uit Oost-Europa en Japan geven ongekunstelde, sonore klanken uitdrukking aan ongrijpbare begrippen als eeuwigheid, oneindigheid en goddelijkheid. De teksten reiken van orthodox religieus tot modern spiritueel. De muziek klinkt afwisselend verstild, swingend, ijl of bezwerend.

 

Eerbetoon aan Pärt

Arvo Pärt, de grootste nog levende schepper van religieuze muziek, wordt dit jaar 80. Hij bouwt zijn muziek op uit eenvoudige harmonieën, waarbij enkele noten of drieklanken klinken als klokken. Deze techniek noemt hij tintinnabulli, naar het Latijnse woord voor klokje of bel. In het meditatieve Magnificat, een lofzang op Maria, zingt het koor de tintinnabullipartij terwijl de hoge sopranen de tekst reciteren op één toon.

Watergestemde glazen uit Letland

Van de veelbelovende jonge Let Ēriks Ešenvalds zingt FeniX Stars, een compositie uit 2011 voor koor en watergestemde glazen. Het zoemende geluid van de glazen gaat naadloos over in de ijle koorklanken. Samen creëren ze een mystiek effect.

Opzwepende ritmes uit Japan

Aloude christelijke thema’s krijgen in de muziek van de Japanse componist Ko Matsushita een fris tintje. Matsushita verbindt Europese religieuze muziek met Japanse volksmelodieën en invloeden uit de jazz en pop. De resultaten zijn zeer afwisselend: Ubi caritas is als een lieflijk herfstbriesje en contrasteert sterk met de opzwepende, puntige ritmes van Pater noster.

Indringende liturgie van Rachmaninov

Rachmaninov is ongetwijfeld een van de grootste sterren aan het Russische muziekfirmament. Voor zijn Liturgie van Johannes Chrysostomos bestudeerde hij eeuwenoude Byzantijnse koormuziek waar hij als kind al diep van onder de indruk was. De muziek volgt de liturgische teksten en ademt de warme mystieke sfeer van de Russisch-orthodoxe kerk, afgewisseld met romantische invloeden.

Koor FeniX o.l.v. Benjamin Bakker

Ēriks Ešenvalds (geb. 1977)

-          Stars

-          The heavens’ flock

Arvo Pärt (geb. 1935)

-          Triodion

-          Magnificat

Ko Matsushita (geb. 1962)

-          Ubi caritas

-          Pater noster

-          O salutaris hostia

Sergej Rachmaninov (1873-1943)

-          Delen uit de Liturgie van Johannes Chrysostomos
Zaterdagavond 13 juni zong het Groot Concertkoor Amsterdam in de Dominicus

CGA2

CGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier een compilatie van het Meezingconcert van de Matthäus Passion (Passieprojecten)

Op 3 mei a.s. kunt u komen kijken en luisteren of meedoen aan het Requiem van Mozart.

Mozart Requiem Meezingconcert
Amsterdam, zondag 3 mei 2015

Op de zondag voor de Nationale Dodenherdenking, 3 mei 2015, organiseert PassieProjecten een meezingconcert met de Dodenmis, Messa da Requiem, van Wolfgang Amadeus Mozart. Een mooie manier om met dit gezamenlijk zingen stil te staan bij de slachtoffers van oorlog en geweld. Maar ook zonder deze achtergrond is dit stuk de moeite waard om samen te zingen.

We hebben al een mooie en grote groep zangers, maar een ieder die nog wil meezingen: wees welkom! Ook voor luisteraars is er nog voldoende ruimte, dus kom naar de Dominicuskerk in Amsterdam!

Interesse? Lees meer!

 

Kamerkoor d’Allure: Da Pacem

Op zaterdagavond 14 februari gaf Kamerkoor d’Allure – hét koor voor ambitieuze 60+zangers – een concert in de Dominicuskerk. Op het programma (Da Pacem) muziek van Holst en Howells, Britten en Elgar, Sisask, Kreek en Pärt.

Dirigent: Fokko Oldenhuis, harpiste: Beate Loonstra.

 

 

 

DE AMSTERDAMSE BACHVERENIGING SCHILDERT EEN PORTRET VAN J.S. BACH

Onder leiding van dirigent Cor Brandenburg, zingt de Bachvereniging in het kader van het 45-jarig jubileum de mooiste delen uit o.a. de Hohe Messe, de Lutherse Mis, Matthäus Passion en diverse cantates. Met medewerking van René Pootjes (bas-bariton) en het ABV-begeleidingsorkest.

In korte intermezzo’s vertelt Bach zelf (!) over zijn leven. Het is een theatraal en muzikaal dubbelportret.
Zondagmiddag 25 januari | 15.30  uur  | Dominicuskerk | Spuistraat 12
Toegang is € 20  in de voorverkoop en € 22,50 in de kerk.
Zie: www.de-abv.nl

Op het programma staan stukken uit het gehele oeuvre van J.S. Bach:
Hohe Messe – Crucifixus en Et Resurexit,
Matthäus Passion – Openingskoor,
Lutherse Mis – Gloria,
Delen uit de cantates 71, 131, 214

Ook maakt het koor uitstapjes naar componisten die belangrijk waren in het leven van J.S. Bach: Telemann, Buxtehude en Johann Christoph Bach. De laatste was een neef van de vader van Johann Sebastian.

 

 

 

cantatrix klein OP 1 FEBRUARI ZINGT CANTATRIX DE MESSIAH VAN HÄNDEL
een oratorium ‘for all seasons’

Samen met barokorkest Concerto d’Amsterdam brengt Cantatrix de Messiah van Händel. De dramatische kwaliteit van dit werk is ongeëvenaard. Händel trekt je mee in het verhaal en hij wist precies hoe dat moest.
Händel is nooit van het toneel verdwenen. Moest er voor Bach in de 19de eeuw nog een hulpoperatie op touw worden gezet, Händels muziek wist op eigen kracht alle eeuwen te trotseren. Het Hallelujakoor uit de Messiah kent iedereen. Dat jubelstuk begon bij de première aan een triomftocht die duurt tot op de huidige dag. Wie het hoort, krijgt het nooit meer uit zijn hoofd. Eromheen zitten andere magnifieke koorstukken, plus prachtige aria’s. Voor elke Bijbeltekst wist Händel, de doorgewinterde operacomponist, steeds de pakkendste melodie te vinden.

Solisten: Hanneke de Wit (sopraan), Anna Traub (alt), Rudmer de Vries (tenor),Frans Fiselier (bas)
Orkest: Concerto d’Amsterdam
Dirigent Geert-Jan van Beijeren

Zo. 1 febr. | 15:00 uur | Dominicuskerk | Amsterdam
Bestellen www.cantatrix.nl (06 512 134 71)

Händels Messiah door Cantatrix en Concerto d’Amsterdam garandeert een uitvoering op topniveau.

Cantatrix, prijswinnaar in Arezzo (Italië), is een ensemble met ambities. Het staat voor uitvoeringen met een hoorbaar plezier in het musiceren. Door het grote inlevingsvermogen zijn de concerten een beleving voor het publiek: spectaculair, devoot en emotioneel.

 

 

 

JE KUNT PERGOLESI’S STABAT MATER MEEZINGEN OP 7 MAART (studiemiddagen op 15 februari en 1 maart) 
Meezingconcert Stabat Mater 150307

Stabat Mater Pergolesi voor vrouwen 2015
Wegens het overweldigende succes van de vorige jaren programmeert PassieProjecten het Stabat Mater van Pergolesi opnieuw als meezingconcert voor vrouwenstemmen (sopraan en alt). De uitvoering vindt plaats op zaterdag 7 maart 2015 in de Dominicuskerk in Amsterdam. De leiding ligt in handen van Madeleine Ingen Housz.
Het is de vijfde keer dat PassieProjecten een meezingconcert organiseert rondom het Stabat Mater. Pergolesi componeerde dit stuk aan het eind van zijn leven. Het is zijn laatste werk, een paar dagen voor zijn dood voltooid. Het gaat over de smart van de bedroefde moeder van Jezus die haar zoon ziet sterven aan het kruis.

Praktische informatie
Soort: Meezingconcerten
Periode: 15 februari tot en met 7 maart 2015
Tijden: 11.00u. tot 17.00u.
Bijzonderheden: oefenmiddagen op 15 februari en 1 maart
Prijs: € 48,-
Leiding: Madeleine Ingen Housz
Locatie: Dominicuskerk | Spuistraat 12 | 1012 TS Amsterdam | tel. 020-6242183

 

 

OP 28 MAART KUN JE MATTHÄUS PASSION MEEZINGEN IN DE DOMINICUS (studiedag op 15 maart)

Bekijk hier het filmpje van het meezingconcert in 2010 in de Geertekerk http://www.youtube.com/watch?v=7w2WCEJE_oE

15 maart (studiedag) – 28 maart 2015 (meezingconcert)

Meezingconcert Matthaus Passion 150328

Een goede traditie: de uitvoering van de Matthäus Passion als meezingconcert. Dit jaar voor de derde keer onder leiding van Madeleine Ingen Housz, in de Dominicuskerk te Amsterdam. Op zaterdag 28 maart vindt het concert plaats: een integrale uitvoering met professionele solisten en begeleid door het eigen orkest Capella Passionata.

Soort: Meezingconcerten
Periode: Studiedag 15 mrt 2015 (plaats nog te bepalen, mogelijk in Utrecht)
Prijs: € 49,-
Leiding: Madeleine Ingenhousz
Locatie: Dominicuskerk | Spuistraat 12 |  1012 TS Amsterdam | tel. 020-6242183

Cantatrix zong Faure’s Lux Aeterna (23 november 2014)
Lux Aeterna, het eeuwige licht, is de troostende factor in dit concert dat thematisch gebaseerd is op de dood en wat daar mogelijk na komt.
De componisten die u in dit programma tegenkomt benadrukken dit zicht op het einde. Allegri, met zijn Miserere’. Het zachtmoedige Requiem van Fauré meeslepend maar ook ingetogen. De Song for Athene van Tavener en Motet opus 74 van Brahms completeren het geheel.
Lux Aeterna, een programma dat thematisch een eenheid is, maar dat stilistisch over vier eeuwen uitwaaiert, van Allegri’s vroege Italiaanse barok tot de Engelse koormuziek van onze tijd. Allemaal anders, maar allemaal even prachtig. Cantatrix laat er haar licht over schijnen.
Cantatrix voerde Lux Aeterna uit samen met het ‘Orkest van de 20ste eeuw’, Bart Rodijns (harmonium), Charlotte Munnik (sopraan), David Greco (bariton).
Dirigent: Hans Leenders.

Het koor 4 mei projekt zong op 11 mei 2014

affiche2014 4MEIPROJEKTProgramma over moderne slavernij en uitbuiting

Directe aanleiding is de ramp op 24 april 2013 in Dhaka, Bangladesh. Bij het instorten van het gebouw Rana Plaza, waarin een naaiatelier was gevestigd, vielen ruim 1100 slachtoffers.

Programma:
‘Bishaash’ van Labik Kamal (wereldpremière)
‘Mayn rue-plats’ van Morris Rosenfeld
‘Neruda Requiem Aeternam’ van Mikis Theodorakis
‘Song of Human Rights’ van Howard Hanson

Koor onder leiding van Pieter Kole
Muzikale medewerking: Olga Karelova (piano), Martin Grudaj (cello) en Tsjisse de Jong (slagwerk)

Luister muziek van het 4 mei projekt

 

 

HaendelverenigingOp 18 mei 2014  zong de Amsterdamse Händelvereniging

Programma:
J.S. Bach – Jesu, meine Freude BWV 227
Gounod – Tota pulchra es
Alain – Les jardins suspendus
Leenders – Intentions
Duruflé – Requiem

Solisten: Maria de Moel sopraan, Hans Stobbe bariton
Orgel: Kirstin Gramlich
Algehele leiding: Arjan van Dijk

Website: Amsterdamse Händelvereniging

De Amsterdamse Händelvereniging
is een kamergroot oratoriumkoor dat onder leiding van oprichter Arjan van Dijk de vocale muziek van Händel combineert met koorrepertoire uit de late middeleeuwen tot heden, en tijdens concerten met solisten en instrumentalisten samenwerkt.

Meezingen?
Wil je zingen in een oratoriumkoor waar je stem er toe doet?
Meld je dan aan via a.hv@live.nl. Er is nog plaats voor tenoren en bassen.

 

 

passieconcert johannes passion meezingconcert 12 april 2014

Johannes Passion Meezingconcert Amsterdam 2014
30 maart-12 april 2014

Passietijd 2014
Een goede traditie: uitvoering van de Johannes Passion. Dit jaar voor de derde keer als Meezingconcert onder leiding van Madeleine Ingen Housz, op 12 april 2014 in de Dominicuskerk Amsterdam en op Goede vrijdag in de Geertekerk in Utrecht.

Stoomcursussen
Voor ieder die extra wil oefenen – erin komen – samen naar het evenement toeleven zijn er stoomcursussen.

Digiflyer Hohe Messe

Hohe Messe – een spetterend klankfeest door Vivavoce

Op 25 januari 2014 luidde vocaal ensemble Vivavoce het nieuwe jaar in met een frisse uitvoering van Bach’s meesterwerk: Hohe Messe. Vivavoce viert in 2014 haar 20ste verjaardag en nodigt u van harte uit op haar feestje!
In dit ultieme koorwerk spreidt Vivavoce haar veelzijdigheid en enthousiasme ten toon, zoals u van dit vocaal ensemble uit Wageningen mag verwachten. Vivavoce staat bekend om haar transparante geluid, haar helderheid, homogeniteit en flexibele jonge stemmen.

Vivavoce staat onder leiding van de dirigent Ger Vos, die als koordirigent en docent koordirectie landelijk bekendheid geniet. Het koor heeft voor dit Bach-project de medewerking van symfonie-orkest de Philharmonie uit Amsterdam. Samen met solisten Iris de Koomen (sopraan), Maria Fiselier (mezzo), Jeroen de Vaal (tenor) en Frans Fiselier (bas) gaan ze u vóór in een muzikale hoogmis die zijn weerga niet kent.
Zaterdag 16 nov 2013, 20 uur AFSCHEIDSSCRATCH STICHTING EIGEN WIJS Beeld:www.eigenwijs.nu

Vrouwenkoor Fem, Scratchkoor Stichting Eigen Wijs, Projectorkest Twente
Na 22 jaar gaat Stichting Eigen Wijs haar deuren sluiten. Zij zingt daarom Mozarts Requiem met een groot koor, dat bestaat uit de (ex)koorleden van de stichting en hun gasten. Een groots afscheid.
In het voorprogramma staat Vrouwenkoor Fem. Onder leiding van dirigent Pierre Schuitemaker ontwikkelde het koor zich kwalitatief enorm. Bij het laatste concert merkte één van de leden van het begeleidende ensemble op: ‘Ik heb zelden een koor zo zuiver horen zingen.’ Tijdens een korte tournee ontving Vrouwenkoor Fem staande ovaties.

Programma: Mozart – Requiem; Abos – Stabat Mater; Caplet – Messe à trois voix
Solisten: Anne Martha Schuitemaker (sopraan), Guja Sandholt (alt), Jonathan Ploeg (tenor), Philip Barkhudarov (alt)
Dirigent: Pierre Schuitemaker
Donderdag 20 juni 2013, 20.15 uur Vrijdag 21 juni 2013, 20.15 uur

Crea Orkest – Les Troyens: Chasse Royale et Orage uit de opera Les Troyens van Berlioz; Erste Hymne an die Nacht van Diepenbrocks (m.m.v. de jonge sopraan Charlotte Houberg) en Symfonie nr. 5 van Sibelius. Dirigent: Bas Pollard.

Zaterdag 15 juni 2013, 20.30 uur
Het Aad Hoc Koor, een gemengd a-capellakoor met oude en moderne vier- tot achtstemmige muziek.
Deze 24 zangers geven al 19 jaar jaarlijks meerdere concerten in Amsterdamse kerken. Op het programma van dit zomerconcert ‘Contrasten’ staat muziek van o.a. Dante Andreo, Claudio Monteverdi, Henryk Górecki en Eric Whitacre. Ook de Vocal Group Rebounce onder leiding van Joke Tulp zal een deel van het programma verzorgen.

Vrijdag 14 juni 2013, 20 uur
Studentenkoor Amsterdam - Requiem van Mozart
Studentenkoor Amsterdam is jarig. Dit zilveren jubileumjaar sluiten ze af met het magnifieke Requiem van Mozart, begeleid door Lundi Bleu. Naast het Requiem a capella stukken van Tavener, Elgar Byrd en Whitacre.

Zondag 9 juni 2013, 15 uur
Amsterdamse Händelvereniging, VU Kamerorkest, Haydn – Die Schöpfung Dirigent: Arjan van Dijk Solisten: Martha Bosch, sopraan; Gerben Houba, tenor; Matthijs Mesdag, bas; Urszula Danielewicz, fortepiano.

In de Dominicus worden met regelmaat concerten gegeven. Vaste bespeler is bijvoorbeeld het StudentenKoor Amsterdam, SKA, een koor van 90 studenten die wekelijks samen repeteren. Zij zongen van Brahms ‘Warum ist das Licht gegeben?’